
THE IMMIGRATION ACT 2014 

CHANGES TO MARRIAGE LAW: NON-EEA NATIONALS 

The Immigration Act 2014
1
 makes important changes to the law relating to the marriage of persons 

from outside the European Economic Area (‘EEA’).  It is essential that all clergy and anyone else 

involved with the legal aspects of marriage in church (including any lay persons who publish banns) 

are aware of the new legal position. 

 

1. With effect from 2
nd

 March 2015, where one or both of the parties to an intended marriage is 

a non-EEA national the parties will each have to obtain a superintendent registrar’s 

certificate (‘SRC’) to authorise the marriage (unless an Archbishop’s special licence has been 

granted).  It will cease to be lawful for the marriage of a non-EEA national to be solemnized 

after the publication of banns of matrimony or on the authority of a common licence.  This is 

subject to transitional arrangements described in paragraph 13. 

2. For these purposes, EEA nationals are British citizens and nationals of the following states: 

Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, 

Germany, Greece, Hungary, Iceland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, 

Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Republic of Ireland, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, 

Sweden, Switzerland.  Anyone else must be treated as a non-EEA national. 

3. When application is made for banns to be published, all couples should be asked to provide 

specified evidence
2
 that both of them are EEA nationals.  The Government has not yet made the 

Regulations specifying the forms of evidence that will be acceptable for this purpose but they are 

likely to include a UK passport, an EEA passport or an EEA identity card.  If the parties cannot 

provide specified evidence that they are both EEA nationals they will each need to obtain an SRC. 

4. Similarly, when application is made for a common licence, all couples will have to provide 

specified evidence that they are both EEA nationals.  Again, if they cannot do so they will each 

need to obtain an SRC. 

5. An application for SRCs must be made by the couple giving notice of the proposed marriage 

together in person at a designated register office
3
 unless each party who is a non-EEA national is 

exempt from immigration control (i.e. has a right of abode in the UK or is in a special category, 

e.g. foreign diplomats), in which case notice must be given at the parties’ local register office.  

Both parties must have been resident for at least 7 days in a registration district in England or 

Wales before the day on which they give notice. 

6. The couple should always contact the minister of the church where they wish to marry before 

giving notice at the register office.  This will enable the minister and the parties to establish the 

nature of the parties’ entitlement, if any, to marry in the church (e.g. residence, electoral roll 

membership, qualifying connection).  It will also mean that arrangements can be made for the 

marriage preparation required by Canon B 30. 

7. When attending at the register office or designated register office to give notice, each party will 

need to provide evidence of their name, date of birth, nationality and place of residence and may 

also be required to provide additional information, evidence or photographs.  They may also need 

to provide details of the church or chapel where they intend to marry and of their entitlement to 

marry there.  They should check with the register office what documents and other information 

they will need to bring with them. 

8. There is a 28 day waiting period following the giving of the notice.  The waiting period may be 

extended as described in the following paragraph. 

9. Every notice of a proposed marriage involving a non-EEA national who has limited or no 

immigration status in the UK, or who does not provide specified evidence that they are exempt 

from the scheme, will be referred by the superintendent registrar to the Home Office.  Where the 

Home Office has reasonable grounds to suspect that a proposed marriage which has been referred 



to it is a sham, it will be able to extend the waiting period to 70 days in order to investigate 

whether the proposed marriage is genuine.  If the couple do not co-operate with the investigation 

SRCs will not be issued. 

10. The Registrar General and the Secretary of State will have powers to reduce the notice period 

where they are satisfied that there are compelling reasons to do so because of exceptional 

circumstances of the case, e.g. where a member of HM Forces is departing on active service. 

11. On the expiry of the waiting period, and subject to the parties having co-operated with any 

investigation, a superintendent registrar will be able to issue an SRC to each party to authorise their 

marriage in any church or chapel in which they could, if they were both EEA nationals, marry after 

banns or on the authority of a common licence.  This will now include the church of a parish where 

a party has a ‘qualifying connection’ under the Church of England Marriage Measure 2008.  An 

SRC is valid for a period of 12 months from the date on which notice of the proposed marriage was 

given at the register office. 

12. The fact that an SRC has been issued is not conclusive as to whether a marriage is to be 

considered genuine, even in relation to immigration issues.  The Home Office will not 

investigate every case where a referral of a proposed marriage has been made, and even if it has 

done so, further information may come to the notice of the clergy.  If any member of the clergy has 

reasonable grounds for suspecting that an intended marriage is being entered into solely in order to 

obtain an immigration advantage and that the parties do not intend to live together as husband and 

wife, the member of the clergy involved should not proceed with the marriage and should report 

the matter to their diocesan registrar without delay.  Any member of the clergy who thinks that 

he or she has been subjected to threats or any other improper pressure in connection with an 

intended marriage should immediately report the matter to the police and their diocesan 

registrar. 

13. Transitional arrangements will apply to marriages in respect of which a common licence has 

been granted or applied for in writing before 2
nd

 March 2015.  Where that is the case, the marriage 

in question can lawfully be solemnized after 2
nd

 March in reliance on a common licence (provided 

that it is solemnized within three months of the date on which the licence is granted).  Applications 

for common licences to enable marriages to take place under these transitional arrangements will 

continue to be dealt with under the special procedures that have been in operation since the House 

of Bishops guidance on the marriage of non-EEA nationals
4
 was issued in 2011. 

14. The Archbishop of Canterbury’s Special Licence will continue to be available to authorise 

marriages according to the rites of the Church of England, and will continue to be necessary where 

a couple does not have a legal right to be married in a particular parish church or where the 

building itself is not licensed for marriages, including school and college chapels, cathedrals, etc.  

For further information see www.facultyoffice.org.uk. 

15. A Special Licence will also continue to be necessary for Anglican marriages to take place in a 

hospital or hospice or at home, where there is urgent medical necessity and where no other 

preliminary is available. 

This note replaces the guidance on the marriage of non-EEA nationals issued by the House of Bishops 

on 11
th

 April 2011 which has been superseded by the changes introduced by the Immigration Act 2014. 

The Legal Office 

Church House, Westminster                18
th

 December 2014 

 

                                                 
1
 See sections 57 and 58 and Schedule 4. 

2
 The evidence in the case of an application for banns or for a common licence must be evidence that is in accordance 

with Regulations made under section 28G of the Marriage Act 1949. 
3
 Details of designated register offices can be found here: https://www.gov.uk/government/publications/designated-

register-offices-in-england-and-wales. 
4
 Available here: https://www.churchofengland.org/media/1228433/house%20of%20bishops%20guidance.pdf.  
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